Oefenbegeleider

In een oogopslag

De oefenbegeleider vervult een belangrijke rol binnen de oefenorganisatie van de brandweer. De oefenbegeleider is de organisator van de oefeningen en heeft oog voor de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van oefeningen.

  • Totale studiebelasting: prognose: 21 uur + zelfstudie uren nog onbekend
  • Geen theorie en/of praktijkexamen
  • Max aantal deelnemers: 12
Opleidingsdata en inschrijven

Vanaf september starten wij in elke Veiligheidsregio met de pilot van de eenduidige scholing oefenbegeleider.

Deze scholing bevat de basis die een oefenbegeleider na het succesvol afronden van deze scholing zich eigen heeft gemaakt. De regio specifieke procedures, afspraken en bijzonderheden komen tijdens deze scholing niet aan bod.

Voor wie?

De rol oefenbegeleider is een rol binnen het bekwaam blijven van de brandweer. De oefenbegeleider is een gedreven persoon, die graag kennis en expertise aan anderen overbrengt, kan organiseren, kan uitvoeren en kan evalueren.

De kandidaat dient te voldoen aan de volgende eisen:

  • In het bezig zijn van (minimaal) het diploma Manschap A

Mogelijk volgen er nog aanvullingen, hierover is de regio nog in gesprek.

Inhoud scholing Oefenbegeleider

De oefenbegeleider vervult een belangrijke rol binnen de oefenorganisatie van de brandweer. De oefenbegeleider is de organisator van de oefeningen en heeft oog voor de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van oefeningen.

De eerste 2 lessen zullen vooral theoretisch en didactisch zijn en de daaropvolgende 5 dagdelen hebben vooral een praktische invulling. Tijdens de praktische invulling oefenen de kandidaten in kleine groepjes. Tijdens de scholing is er ook aandacht voor het geven van feedback en het ontvangen van feedback.

Oefenbegeleider wordt gezien als een scholing en wanneer dit succesvol is afgerond ontvangt de kandidaat een certificaat in plaats van een rijksdiploma.

De scholing oefenbegeleider wordt aangeboden als een avond scholing.

Aantal contacturen opleidingsinstituut 21
Zelfstudie uren: Nog in ontwikkeling
Oefencentrum: Geen
Examens Geen

 

Examinering

Tijdens deze scholing vindt er geen Proeve van bekwaamheid plaats.

Na het succesvol volbrengen van deze scholing ontvangt de kandidaat een certificaat.

Opleidingslocatie

BON maakt zoveel mogelijk gebruik van de lokale brandweerorganisaties. De kans dat deze scholing in de buurt van de woonplaats van de kandidaat wordt gegeven is dan ook redelijk groot.

Maximaal aantal deelnemers

De scholing ‘oefenbegeleider’ biedt plaats aan maximaal 12 kandidaten.

Breed inzetbaar

Na het succesvol afronden van deze scholing is de kandidaat in staat om (mede)-korpsleden op een verantwoorde wijze te begeleiden en te motiveren. De kandidaat kan oefeningen organiseren, uitvoeren en evalueren.

Voor het aanvragen van een offerte of voor het verkrijgen van meer informatie over deze opleiding kunt u het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

In verband met de CRKBO accreditatie is Brandweeropleidingen Noord BV vanaf 1 januari 2014 niet meer BTW-plichtig.