Gaspakdrager

In een oogopslag

De gaspakdrager maakt deel uit van het gaspakkenteam van de regio of bedrijfsbrandweer. Klik op de knop rechts voor de opleidingsplanning.

  • Totale studiebelasting 60 uur (excl. examens)
  • 1 Theorie- en 1 praktijkexamen
  • Max aantal deelnemers: 12
Opleidingsdata en inschrijven

De gaspakdrager heeft als taak het verrichten van werkzaamheden op het gebied van ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen. Deze functie  is een specialisatie binnen de brandweer.  Het uitvoeren van een gaspakinzet gebeurt volgens vaste procedures.

De gaspakdrager maakt deel uit van het gaspakkenteam van de regio of bedrijfsbrandweer. De kandidaat kan na het volgen van deze leergang in teamverband een inzet doen in het kader van ‘Ongeval met gevaarlijke stoffen’.

Voor wie?

Voor kandidaten die interesse hebben in het onderdeel OGS en zich hierin verder willen verdiepen.

Uiteraard zijn er voorwaarden gesteld aan de toelating voor de leergang. Voor de beroepsfunctie voor gaspakdrager, dient de kandidaat te voldoen aan de volgende eisen:

  • Beschikken over minimaal VMBO werk- en/of denkniveau
  • In het bezit zijn van (minimaal) het diploma Manschap A
  • Te beschikken over een goede fysieke gezondheid en medisch geschikt bevonden te zijn

Inhoud leergang Gaspakdrager:

De leergang ‘gaspakdrager’ wordt aangeboden als dag- en avondopleiding.

Tijdens de leergang leert de kandidaat op de juiste wijze omgaan met materialen, meetapparatuur en aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen.
Tijdens oefeninzetten wordt verder aandacht besteed aan slachtoffer-redmethodiek, stabiliserende-, bron bestrijdende- en effect bestrijdende werkzaamheden.
Tenslotte leert de gaspakdrager de ontsmettingsprocedure (tevens nood ontsmettingsprocedure) uit te voeren en zorg te dragen voor een zorgvuldige behandeling en registratie van de gebruikte middelen.

Aantal contacturen opleidingsinstituut 48
Leerwerkplek 7
Zelfstudie 5
Oefencentrum Geen
Examens 1x online theorie examen
1x proeve van bekwaamheid

Examinering:

De leergang bestaat in totaal uit 60 uur (excl. examens) en wordt afgesloten met één online (theorie)examen en één  ‘proeve van bekwaamheid’,  die volgens het door het Instituut Fysieke Veiligheid vastgesteld examenreglement worden afgenomen.

Opleidingslocatie:

BON maakt zoveel mogelijk gebruik van de lokale brandweerorganisaties.
Voor deze leergang heeft BON in elke regio speciale opleidingslocaties met voldoende leslokalen, middelen en tankautospuiten.
Voor realistische oefeningen wordt gebruik gemaakt van het oefencentrum in Wijster.

Maximaal aantal deelnemers:

De leergang gaspakdrager biedt plaats aan maximaal 12 kandidaten.

Breed inzetbaar:

Als gaspakdrager maakt u deel uit van een OGS-peloton (bestaande uit vier gaspakdragers en acht manschappen, één inzetleider, één chauffeur, twee ontsmettingsteamleden en een logistiek team).

Inzetten verlopen volgens vaste procedures.
De gaspakdrager werkt onder leiding van de inzet- en ontsmettingsleider. Echter, zoals bij vele situaties bij de brandweer, toont een gaspakdrager ook eigen initiatief en handelt hier naar wanneer de situatie daarom vraagt.

Voor het aanvragen van een offerte of voor het verkrijgen van meer informatie over deze opleiding kunt u het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

In verband met de CRKBO accreditatie is Brandweeropleidingen Noord BV vanaf 1 januari 2014 niet meer BTW-plichtig.