Voertuigbediener

In een oogopslag

De leergang ‘Voertuigbediener van een brandweervoertuig’ is gericht op het bedienen van een tankautospuit of redvoertuig. Klik op de knop rechts voor de opleidingsplanning.

  • Totale studiebelasting 64 uur (excl. examens)
  • 1 Theorie- en 1 praktijkexamen
  • Max aantal deelnemers: 16
Opleidingsdata en inschrijven

De leergang ‘Voertuigbediener is gericht op het bedienen van een tankautospuit of redvoertuig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee specialismen:

  • Pompbediener van Tankautospuit/ Dompelpompaanhanger/ Motorspuitaanhanger
  • Redvoertuig:  bediener autoladder en/of bediener hoogwerker

De leergang voertuigbediener start met algemene basiskennis over brandweervoertuigen en veiligheid. Indien u beschikt over het diploma brandweerchauffeur (geniet de voorkeur van BON) kunt u starten met de module van uw keuze:

Pompbediener

is de module om brandweerchauffeurs kundig te laten worden in het bedienen van de pompen van blusvoertuigen alsmede het (snel) oplossen van kleine storingen die de watertoevoer belemmeren. Ook de veiligheid rond het voertuig komt aan de orde. Deze module wordt afgesloten met een online (theorie) toets en een proeve van bekwaamheid (praktijktoets).

Redvoertuig

De module redvoertuig kunt u volgen binnen uw eigen korps. Voor het volgen van deze module moet u bij BON een toetskaart aanvragen aan de hand waarvan u door een collega uit uw korps wordt opgeleid. Deze module wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid op uw eigen redvoertuig onder toezicht van een beoordelaar van het bureau TEC (Instituut Fysieke Veiligheid – voormalig Nbbe).

Voor wie?

De leergang voertuigbediener voorziet in de behoefte om vakkundige pompbedieners en bedienaars redvoertuig op te leiden.

Kandidaten hebben affiniteit met en interesse in brandweervoertuigen, zo mogelijk aangevuld met enige technische (voor)kennis en/of zijn bereid zich hierin te verdiepen.

De ideale kandidaat is stressbestendig,  accuraat en vindt het een uitdaging om met een team en een (specialistisch)voertuig een bijdrage te leveren in (nood)situaties waarin de hulp van de brandweer wordt ingeroepen.

Uiteraard zijn er voorwaarden gesteld aan de toelating voor de leergang. Voor zowel de beroeps- als de vrijwillige functie voor voertuigbediener, dient de kandidaat te voldoen aan de volgende eisen:

  • Beschikken over minimaal VMBO werk- en/of denkniveau;
  • In het bezit zijn van (minimaal) het diploma Manschap A;
  • Bent u bediener en chauffeur? Dan moet u in het bezit zijn van de juiste rijvaardigheidsbewijzen, te weten; lichte voertuigen categorie B en bij zware voertuigen categorie C. Tevens moet u beschikken over het diploma brandweerchauffeur.

Inhoud leergang Voertuigbediener:

De leergang‘voertuigbediener’, module pompbediener is een avondopleiding.

Aantal contacturen opleidingsinstituut: 42 uur
Leerwerkplek: 12 uur
Zelfstudie: 10 uur
Oefencentrum (dagsessie): Geen
Examens: 1x online theorie examen
1x proeve van bekwaamheid

Examinering:

De leergang voertuigbediener, module pompbediener bestaat in totaal uit 64 uur (excl. examens) en wordt afgesloten met één online (theorie)examen en één  ‘proeve van bekwaamheid’,  die volgens het door het Instituut Fysieke Veiligheid vastgesteld examenreglement worden afgenomen.

Opleidingslocatie:

BON maakt zoveel mogelijk gebruik van de lokale brandweerorganisaties. De kans dat de opleiding in de buurt van de woonplaats van de kandidaat wordt gegeven is dan ook redelijk groot.

Maximaal aantal deelnemers:

De leergang Voertuigbediener biedt plaats aan maximaal 16 kandidaten.

Breed inzetbaar:

Als voertuigbediener bent u naast Manschap (A) (en eventueel aanvullende functies) ook specialistisch opgeleid voor het werken met een brandweervoertuig.

Afhankelijk van de aanwezigheid van voertuigen binnen uw korps kunt u opgeleid worden tot pompbediener en/ of redvoertuigbediener.

Voor het aanvragen van een offerte of voor het verkrijgen van meer informatie over deze opleiding kunt u het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

In verband met de CRKBO accreditatie is Brandweeropleidingen Noord BV vanaf 1 januari 2014 niet meer BTW-plichtig.