Brandweerchauffeur

In een oogopslag

De chauffeur van een brandweervoertuig is verantwoordelijk voor het op de juiste wijze ter plaatse komen van het voertuig. Klik op de knop rechts voor de opleidingsplanning.

  • Totale studiebelasting 46 uur (excl. examens en dagsessie afgesloten baan)
  • 1 Theorie- en 2 praktijkexamens
  • Max aantal deelnemers: 16
Opleidingsdata en inschrijven

De chauffeur van een brandweervoertuig is verantwoordelijk voor het op de juiste wijze ter plaatse komen van het voertuig. Veiligheid staat hierbij voorop! Afhankelijk van de prioriteit past hij/zij de brancherichtlijnen ‘optische en geluidssignalen brandweer’ toe.

Voor wie?

De leergang brandweerchauffeur voorziet in de behoefte om chauffeurs op te leiden.
Kandidaten hebben affiniteit met en interesse in brandweervoertuigen, zo mogelijk aangevuld met enige technische (voor)kennis over brandweervoertuigen en/ of zijn bereid zich hierin te verdiepen. De ideale kandidaat is stressbestendig,  accuraat en handelt verantwoord.

Uiteraard zijn er voorwaarden gesteld aan de toelating voor de leergang. De kandidaat dient te voldoen aan de volgende eisen:

  • Beschikken over minimaal VMBO werk- en/of denkniveau (aantoonbaar)
  • In opleiding zijn voor, of in het het bezit zijn van (minimaal) het diploma Manschap A
  • In het bezit te zijn van de juiste rijvaardigheidsbewijzen, t.w.
    • lichte voertuigen categorie B (afgegeven door een gemeente binnen Nederland) met minimaal 3 jaar rij-ervaring
    • zware voertuigen categorie C (afgegeven door een gemeente binnen Nederland).

Inhoud leergang Brandweerchauffeur:

De leergang ‘brandweerchauffeur’ wordt aangeboden als dag- en avondopleiding en bestaat uit theorie en praktijk ‘openbare weg’ en ‘afgesloten baan’. De leergang is zowel voor categorie B (lichte voertuigen) als categorie C (zware voertuigen).
Bij aanvang wordt gestart met enkele theorielessen, waarna er in de praktijk getraind wordt op een afgesloten baan. De onderdelen: remmen op een stroeve rechte weg, remmen op een gladde rechte weg, rijden door een bocht op een stroeve weg en rijden en uitwijken op een stroeve weg komen aan bod.

Aantal contacturen opleidingsinstituut 16
Leerwerkplek 18
Zelfstudie 12
Oefencentrum (dagsessie afgesloten baan) 1 dag
Examens 1x online theorie examen
2x proeven van bekwaamheid

Examinering:

De leergang bestaat in totaal uit 46 uur (excl. examens en dagsessie afgesloten baan) en wordt afgesloten met één online (theorie)examen en twee  ‘proeven van bekwaamheid’,  die volgens het door het Instituut Fysieke Veiligheid vastgesteld examenreglement worden afgenomen.

Opleidingslocatie:

BON maakt zoveel mogelijk gebruik van de lokale brandweerorganisaties. De kans dat de opleiding in de buurt van de woonplaats van de kandidaat wordt gegeven is dan ook redelijk groot.

Maximaal aantal deelnemers:

De opleiding Brandweerchauffeur biedt plaats aan maximaal 16 kandidaten.

Breed inzetbaar:

In tegenstelling tot veel andere brandweeropleidingen, is de chauffeursfunctie een op zich zelf staande functie. Als chauffeur bestuurt u het voertuig.
Tevens bent u op een ‘zwaar’ voertuig pompbediener (na het succesvol afronden van de leergang Voertuigbediener) en u bent verantwoordelijk voor de juiste bepakking op het voertuig.
De wegenverkeerswet kent geen onduidelijkheden voor de chauffeur evenals de brancherichtlijn ‘optische en geluidssignalen brandweer’.

20171231

In verband met de CRKBO accreditatie is Brandweeropleidingen Noord BV per 1 januari 2014 niet meer BTW-plichtig. Ondergenoemde bedragen zijn BTW-vrij.

Tarief
Opleiding € 2370,00

Examentarieven*

Examen Tarief
Praktijkexamen rijvaardigheid (oud) € 361,00
Praktijkexamen openbare weg (oud) € 361,00
Praktijkexamen arbeidsproef rijden met prio € 406,00
ELO online examen € 70,00

* Alle examens worden apart gefactureerd