Gespreksvoering tijdens Motorkapoverleg

In een oogopslag

Een motorkapoverleg is anders dan een gewoon overleg, vraagt om een strakke aanpak en om het in stand houden van de bestaande verantwoordelijkheden van de verschillende overlegpartners.

  • Max aantal deelnemers: 10 tot 12 personen

In een intensieve training (met acteur) leren bevelvoerders en Officieren van Dienst (OvD) hoe zij het overleg tijdens een motorkapsituatie kunnen aansturen en daarover controle kunnen houden.

De aanpak van een incident vraagt om snel handelen. Een motorkapoverleg is anders dan een gewoon overleg, vraagt om een strakke aanpak en om het in stand houden van de bestaande verantwoordelijkheden van de verschillende overlegpartners. Snel en doeltreffend overleg over de afstemming met andere hulpdiensten van het grootste belang. Te lang discussiëren (als het niet nodig is) werkt vertragend op het hulpverleningsproces.

Centraal in dit geheel staat het BOB-besluit-vormingsproces en de OvD die dat proces snel en doeltreffend leidt.

Tijdens de training leren de deelnemers hoe zij een korte bijeenkomst kunnen leiden, sturing kunnen geven aan het overleg en het BOB-besluitvormingsproces kunnen bekorten. Ook wordt in de training het aanbrengen en vasthouden van een strakke vergaderdiscipline behandeld. De deelnemers wordt geleerd hoe zij kunnen voorkomen dat taken en verantwoordelijkheden ongewenst afgehouden of afgeschoven worden.

Het geheel zorgt voor een versterking van de positie van de OvD in het motorkapoverleg en verbetering van de overleg- en besluitvormingsstructuur.

Omdat ook bevelvoerders bij afwezigheid van de OvD aan motorkapoverleg doen, is deze training in beginsel ook voor hen een prima vorm om hun vergadervaardigheden te optimaliseren.

Doel van de training:

Het snel en doeltreffend communicatief functioneren van een bevelvoerder of OvD tijdens een motorkapoverleg. Onderdeel daarvan is het realiseren van een strakke vergaderdiscipline en versterking van de communicatietechnieken van de deelnemers.

Toelatingseisen:

Benoemd zijn in de functie van bevelvoerders of Officieren van Dienst.

Doelgroep:

Bevelvoerders en Officieren van Dienst die hun functioneren tijdens het motorkapoverleg willen optimaliseren.

Tijdsduur van de training:

1 dag

Maximaal aantal deelnemers:

10 tot 12 personen

Oefenregistratie van toepassing op:

Conform de regels van het korps of een combinatie van korpsen.

Locatie:

  • Oefencentrum Wijster
  • Oefencentrum Zuidbroek
  • Eigen locatie mogelijk
20171231

Prijs op aanvraag